art55
galerija
izložbe
umetnici
uramljivanje
kontakt

 

 

Galerija art55
Ćirila i Metodija 17a
18000 Niš

Radno vreme:
pon - pet: 9.30-19.00
subota: 9.30-14.00

 

0

Sylvia Kovjenić

"Zvuci linije"  05-14.05.2014.

Rođena 1976. u Newcastle-u, Južnoafrička Republika.

Diplomirala 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, odsek zidno slikarstvo, smer konzervacija--restauracija u Beogradu. Školovanje nastavlja u Duesseldorfu, Nemačka, na Umetničkoj akademiji do 2006. Član ULUPUDS-a od 2004. godine.
Imala šest samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
2013. dobila prvu nagradu iz slikarstva na izložbi „Žene slikari“ u Majdanpeku.

 

ZVUCI LINIJE
” Moju pažnju privukao je zapravo niz vertikalnih linija, serija žutih crta na tamnoj pozadini koja je nemarno šetala po slici, bez nekog posebnog figurativnog značenja, za razliku od ostatka slike. Iznenadilo me je to što je progresivno nizanje kontrastnih linearnih poteza izazvalo u mom duhu , pre svega, jedno muzičko osećanje: skoro da sam doslovno čuo pravilni zvuk zvončića. Posle tog interesantnog iskustva, počeo sam mnogo ozbiljnije da razmišljam o onome što je nazivano vizuelnom muzikom, o čemu sam slušao povodom apstraktne umetnosti....“
Ovaj citat iz pera našeg likovnog umetnika i teoretičara umetnosti Milije Belića, skoro da nas idealno uvodi u svet suptilne linearne muzike na platnima beogradske umetnice Sylvie Kovjenić.
Nastavljajući lično i profesionalno putovanje kroz neograničene izazove likovnosti ona produbljuje do sada realizovane likovne cikluse koji su svoje polazište nalazili u urbanoj tematici, transformišući likovne forme sublimacijom do apstrakcije.
U svom najnovijem ciklusu crteža na platnu umetnica oslobadja svoje stvaralaštvo u potpunosti od asocijativnog, zalazeći u sfere čiste duhovnosti. Jedina konstanta koja se ponavlja i na ovim radovima su uočljivi vizuelni ritmovi, ovog puta realizovani povlačenjem paralelnih slobodoručnih poteza akvarel olovkama po belini slikarske površi platna. Tako kontrolisana, jasno definisana u dužinu i širinu linearna ponavljanja, doprinose suptilnom naboju postignute celine vizuelnog kretanja, poput smenjivanja ritmova u muzici - tehno zvuku, koji inspiriše autorku. Celokupno površinsko prostiranje ovih grafizama različitih bojenih vrednosti i energetskog intenziteta formiraće jasne obrise geometrijskih slika koje će preuzeti domininantnu ulogu na celini platna.
Povremene intervencije laviranim pigmentima na manjim partijama podloge slike-crteža idu u prilog bogatstva likovne kompozicije. Suštinski, bitna razlika kod komponovanja je ta, da su ritam i tok elemenata vidljivi u plastičkim umetnostima dok su u muzici jasnih zvučnih senzacija..
Istančana muzika sa crteža Sylvie Kovjenić delikatno dopire do naših čula, nalik najfinijim tonovima svetlosnih prelamanja.

Ivona Rajačić Barandovski, istoričarka umetnosti