art55
galerija
izložbe
umetnici
uramljivanje
kontakt

 

 

Galerija art55
Ćirila i Metodija 17a
18000 Niš

Radno vreme:
pon - pet: 9.30-19.00
subota: 9.30-14.00

 

SLAVKO RADIŠIĆ

„Svet je lavirint bez centra, centar se nalazi u nama“

Rođen je 1946. godine u selu Gložde(Slavonija). U Nišu završava književnost na Višoj pedagoškoj školi, a potom studira Srpski jezik i Književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Posle završenih studija (1974. godine) odlazi u Nemačku- gde radi kao teniski trener. Istovremeno, kao samouki slikar, pravi uspešnu umetničku karijeru. Imao je više od 40 samostalnih izložbi u Nemačkoj (Minhen, Dizeldorf, Berlin ....), Jamajka (Kingston), USA (Njujork, Soho, Galerija ART54). Umro je u Eningenu/Nemačka 2010. godine.

Svoj bogati slikarski opus gradi proučavajući slikarstvo Šagala, Miroa, Pikasa, afričke umetnosti ili antičke kaligrafije. Njegova dela su stilski raznovrsna, snažna i zagonetna, puna kontrasta, humora i ironije, ali ujedno iz njih izvire čežnja i melanholija.

„Za Radišića umetnost znači intuicija. Njegove slike su hrabra i jedinstvena interpretacija anatomije, proporcije, pokreta ili svetla. Njegove figure poseduju tajanstvenu snagu u četvorouglu između svetla i tame, dubine i površine.

Georg Gahr