art55
galerija
izložbe
umetnici
uramljivanje
kontakt

 

 

Galerija art55
Ćirila i Metodija 17a
18000 Niš

Radno vreme:
pon - pet: 9.30-19.00
subota: 9.30-14.00

 


JELENA STANOJEVIĆ

26.12.2017 - 09.01.2018

Jelena Stanojević, rođena 22.11.1976. godine u Postojni, Slovenija. Srednju Umetničku školu završila u Nišu. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 2000. godine u klasi prof. Anđelke Bojović, na odseku slikarstvo.
Radi kao profesor stručnih predmeta u srednjoj Umetničkoj skoli u Nišu. Izlagačka aktivnost započinje u vreme studija i nastavlja se na više samostalnih i grupnih izložbii, kao i učešće na brojnim kolonijama.

 

KONTRAST
Slikarski opus Jelene Stanojević predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživanja svedenih, znakovnih motiva, negujući analitički pristup likovnom delu kroz kontraste slikarskih i neslikarskih materijala, glatke i hrapave fakture ukazujući na raznovrsna metaforična značenja.
Kroz celokupan istraživački koncept se pojavljuje pojam kontrasta koji predstavlja vodeći princip u određivanju nove iskustvene spoznaje pretvarajući se u ključ za otvaranje novih saznanja. U samom procesu likovnog istraživanja eliminiše sve što je suvišno sublimirajući različite odnose veličine, oblika i boje u jedan prostor obuhvaćen imaginacijom u zagonetnu, asocijativnu celinu koja sugeriše promenjivost realnog sveta. Upotrebom zlatnih i srebrnih listića aludira na uzvišeno, bestelesno kretanje kao rezultat dinamične unutrašnje borbe za drugačijim, novim smislom. Odnegovanim likovnim jezikom intuitivno prati iskonske slike podsvesti izgrađujući putokaz ka rešavanju višeslojnih pitanja ljudskog bivstvovanja.
Istovremeno pažljivo beleži vlastite, unutrašnje doživljaje sintezom poetskih i racionalnih elemenata koji se formiraju
kao rezultat virtualnih putovanja kroz drevne civilizacije. Zalazeći u tajnovite sfere vremena i prostora vešto uspostavlja mrežu složenih likovnih odnosa i ontoloških značenja ističući nevidljivi fenomen traganja za uzvišenom harmonijom. U suštini njena osnovna namera se sastoji u tome da nagovesti sferu postojanja prateći frekvencije nesvesnog otvarajući na taj način više mogućnosti za nove sadržaje u okviru likovnog delovanja.
Krećući se u beskrajnim prostranstvim a imaginarnih svetova istančanim snezibilitetom i snažnom energijom uspostavlja lične kodove rešavajući složenu enigmu asocijativnih motiva.
Posedujući snažnu kreativnu moć Jelena Stanojević otvara nove oblike komunikacije kroz zagonetnu interakciju spoljnog i unutrašnjeg sveta izgrađujući sopstveni, autentičan likovni govor.
Radmila Kostić