DIJALOG ZVUKA I SLIKE, 19.05.2023. u 20.00 h

Dejan Ilijić i Joškin Šiljan

Postoji li veza između vizuelne umetnosti i muzike? Strogo govoreći, dve umetničke forme govore dva potpuno različita jezika. Likovna umetnost pokazuje boje i oblike i usmerava se na čulo vida; Muzika se sastoji od tonova i usmerena je na čulo sluha.

Da li su muzika i umetnost dve srodne discipline koje utiču na umetnički izraz i stvaralaštvo??

Slikar Joškin Šiljan izvodiće performans oslikavanja uz muzičku pratnju i podršku džez muzičara Dejana Ilijića.

Ulaznice se mogu podići u Galeriji art55. Ulaz je besplatan.

.JOŠKIN ŠILJAN – rođen je 28.03.1953. u Pirotu. Nakon završene leskovačke gimnazije upisuje Arhitektonsko-građevinski fakultet u Nišu, gde je i diplomirao u struci građevinskog inžinjera. Slikarstvom počinje aktivno da se bavi 1987. godine, dok zvanično izlaže od 1994. godine. 

Počev od svog prvog zvaničnog izlaganja do danas, Joškin Šiljan realizuje niz samostalnih i grupnih izložbi. Kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Učesnik je brojnih salona i bijenala – u Leskovcu, Aleksincu, Nišu, Jagodini, Beogradu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Skoplju, kao i medjunarodnih likovnih kolonija, organizovanih u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Sloveniji itd. 

Siljan je vodeći predstavnik savremene srpske art brut scene, čije stvaralaštvo zauzima autentičnu poziciju u oblasti autsajderske, marginalne i naivne umetnosti. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2000. godine. Živi i stvara u Grdelici.

DEJAN ILIJIĆ – Dejan Ilijić je samostalno i kao lider sastava EYOT, nastupao u više od dvadeset pet zemalja sveta – Amerika, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka itd. Do sada je objavio šest solo albuma za srpsko i američko tržište.

Dejan Ilijić je komponovao muziku za televiziju i dokumentarne filmove. U njegovoj muzici se ističu emotivnost i energija, koja je postala zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solističkog rada.

 

Predstavljamo Vam srpsku i medjunarodnu savremenu umetnost

Koncerti, tribine, prezentacije, radionice

Svake godine, krajem avgusta, Galerija Art55 raspisuje konkurs za umetničke projekte za sledeću izlagačku  godinu. Pozivamo sve zainteresovane likovne, primjenjene i multimedijalne akademske umetnike i umetnice da pošalju svoje predloge za organizaciju samostalnih ili grupnih izložbi. Pravo učešća imaju domaći I strani autori / grupe autora. Konkurs se prvenstveno odnosi na mladje umetnike, kao i na umetnike koji su već stekli umetničke reference.

Konkuriše se isključivo sa radovima koji će u dodeljenom terminu biti izloženi.

Galerija Art55 obezbeđuje: galerijski prostor, stručnu pomoć pri postavci izložbe, katalog, pozivnice, plakat, medijsku prezentaciju i otvaranje  izložbe.